Zasadnicza Szkoła Zawodowa w zawodzie kucharz Drukuj Email

- kwalifikacja:  T.6. Sporządzanie potraw i napojów

-specjalności jakie uczeń może zdobyć w trakcie trwania nauki:

► przechowywanie żywności:

                   ● poznaje żywność

                   ● ocenia jakość żywności

                   ● uczy się przetwarzać i utrwalać żywność

► sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów:

    ● zapoznaje się z recepturami gastronomicznymi

    ● przygotowuje potrawy i napoje

    ● szuka dobrego smaku

    ● dobiera zastawę stołową na uroczystości okolicznościowe

- w trakcie kształcenia można zdobyć wiedzę i umiejętności z zakresu:

► stosowania zasad prawidłowego i dietetycznego odżywiania

► przygotowywania podstawowego asortymentu potraw z surowców i półproduktów żywnościowych

► zasad przygotowania zdrowej żywności

► posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowaniu posiłków

► stosowania odpowiednich technik sporządzania potraw

-korzyści wynikające z ukończenia szkoły:

           ► znajdziesz  zatrudnienie w barach szybkiej obsługi, punktach gastronomii, restauracjach, kawiarniach,  

               w hotelowych zakładach gastronomicznych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów

               i produktów spożywczych

          ► praca po ukończeniu szkoły na własny rachunek

          ► absolwenci mogą dalej kształcić się w trybie zaocznym w liceum i technikum o wybranym profilu

 

NASZA SZKOŁA

  • i02.jpg
  • i03.jpg
  • pwh06.jpg
  • bkp05.jpg
  • bkp04.jpg
  • az09.jpg
  • az03.jpg
  • bd06.jpg
  • sp12.jpg
  • sp06.jpg
  • bd01.jpg
  • sp02.jpg
  • sp10.jpg